+45 54 13 29 30
Åbningstider

Møns Klint

Besøg det smukke Møns Klint, når I holder ferie i sommerhus på Falster. Møns Klint er et helt særligt stykke natur, der fortæller den 70 mio. år gamle historie om Danmarks tilblivelse. Den flotte klint er spændende at opleve som et naturfænomen og I kan både nyde udsigten fra selve klinten eller gå nede langs stranden og lede efter fossiler. På Møns Klint finder I også oplevelsescentret Geocenter, der på spændende vis formidler den interessante historie om Møns Klint og dens tilblivelse. På jeres tur til Møns Klint må I gerne medbringe jeres hund, blot den er holdt i snor.

Møns Klints smukke natur

Møns Klint set fra stranden med vandet på den venstre side

Det fantastiske landskab I kan opleve i form af Møns Klint blev dannet for 70 mio. år siden. Skeletrester af alger og andre havdyr dannede en bund af kridt i det store tropiske hav, der var der, hvor Danmark er i dag. Kontinenterne hævede sig og i forbindelse med den sidste istid blev store flager fra den kalkholdige havbund presset sammen og dannede til sidst, det som nu er Høje Møn. I 1983 blev klinten og naturområderne bag den fredet. Den storslåede natur, som I kan opleve her, er under konstant forandring pga. de stærke naturkræfter. 2-4 cm. af klinten forsvinder hvert år og der sker skred, der ændrer dens udseende. Om 50.000 år vil klinten være helt borte.

Gangbro med træer på begge sider

På Møns Klint kan I opleve en storslået natur og et spændende plante- og dyreliv. Mange forskellige fuglearter flokkes til stedet, bl.a. havørne, rørhøge, storke og traner. Kig op i luften og se den smukke vandrefalk kredse omkring. Møns Klint er ynglested for vandrefalken, der er verdens hurtigste dyr i luften. Vandrefalken er ikke det eneste sjældne dyr I kan opleve her. Den meget sjældne sommerfugl Sortplettet Blåfugl er at finde på Møns Klint, så se om I er heldige at få et glimt af den på jeres tur på klinten. Der er mange spændende og sjældne planter på klinten, der trives i den kalkholdige jord. I kan bl.a. se den blå anemone, østrigsk hør samt mange orkideer. På Møns Klint kan I finde 18 ud af de ca. 45 vilde orkidéarter, der er i Danmark. Orkideerne er fredede og må ikke plukkes, men det kan også være en dejlig oplevelse at nyde synet af de flotte og sjældne blomster.

Bag ved Møns Klint finder I den fredfyldte Klinteskov. Skoven rummer nogle af Danmarks ældste bøgetræer på op til 400 år, der alle har gulgrønne blade pga. det store indhold af kalk i jorden. I skoven finder I et stort antal gravhøje fra bronzealderen.

Den 7 km lange klint er også Danmarks højeste. Dronningestolen er med sine 128 m. det højeste punkt på klinten og har engang haft udseende af en stol. I kan se Dronningestolen og Forchhammers Pynt fra udsigtspunktet Freuchens Pynt. Ved at gå ad den 267 m. lange træbelagte sti, når I Freuchens Pynt, hvorfra I, i klart vejr, kan se til Tyskland. Hvis I vil ned på stranden, der ligger for foden af Møns Klint, skal I gå ned ad den 497 trins lange trappe. Fra stranden er der en smuk udsigt op over den imponerende klint og det er også her I kan gå på jagt efter spændende fossiler.

Gå på jagt efter fortidsminder

Søpindsvin på bund af sten

I kan gå på en spændende jagt efter fortidsminder ved Møns Klint. Når klinten eroderer, kommer de 70 mio. år gamle fossiler frem. Et fossil er et aftryk eller en rest af et dødt dyr eller en plante, som har lagt i jorden i lang tid. De fleste dyr og planter bliver spist med det samme, men er det lille dyr pludselig blevet begravet under de rigtige forhold, kan det blive til et fossil. Fossilerne ved Møns Klint er som oftest lavet i kridt eller flint. Udover fossiler kan I være heldige at finde de sjove raslesten. En raslesten er en sten, der kan rasle, når man ryster med den. Den er dannet ved en forstening af en kiselsvamp. Selve svampen er så blevet delvist opløst og ligger nu og kan rasle inde i den runde skal. Finder I et fossil, som I er i tvivl om, hvad er, kan I altid henvende jer på fossilværkstedet eller på Geocentret. Her kan I få hjælp til at artsbestemme jeres fossil og måske lære mere om hvad det er, som I har været heldige at finde. Det kan måske være en sjælden mossaurtand, som I har fået fingrene i. Mossauren var en slangeøgle, der levede i havet og kunne blive op til 18 meter lang. Og dens tænder kan I være heldige at finde ved Møns Klint.

I kan både finde fossiler gemt i klumper af kridt eller liggende, fritvasket af havets bølger, på stranden. De spændende fossiler fortæller om en tid, der var engang og I kan være heldige at finde forsteninger af både vættelys, søpindsvin, østers og muslinger. De fine fossiler er et dejligt og specielt minde at få med hjem. Så husker I turen til Møns Klint, hver gang I ser på de flotte fossiler. På Møns Klint kan I gå på jagt efter jeres helt egne souvenirs.

Geocenter på Møns Klint

Geocenter set udefra med gangbro til Peter Freuchens Pynt

Når I besøger Møns Klint er det oplagt at besøge det spændende oplevelsescenter Geocenter, der ligger på toppen af klinten. Her kan I opleve en flot udstilling og der er mange aktiviteter for familiens medlemmer. Udstillingen tager jer med på en tidsrejse 70 mio. år tilbage i tiden, hvor I ser bunden af kridthavet. Rejsen varer frem til, hvordan Møns Klint ser ud i dag. Der er biografer, workshop og klatrehule, så der er mange måder at opleve den spændende udstilling på. I kan også bevæge jer udenfor oplevelsescentret og tage på en guidet fossilekspedition. Hør en af de dygtige naturvejledere fortælle om Møns Klints tilblivelse og det fantastiske dyre- og planteliv ved klinten. Eller oplev den storslåede Møns Klint fra havsiden, i en guidet tur på Sejlkutteren Discovery.

Når I har oplevet de spændende udstillinger på Geocentret kan det være forfriskende at nyde en let frokost i den tilhørende Café Sommerspiret eller en god kop kaffe med lidt sødt til. Har I lyst til at se på spændende souvenirs og måske købe lidt med hjem, kan I besøge Butik Orkidé. Her finder I et bredt udvalg af mange forskellige produkter og det kan være svært ikke at blive fristet af bl.a. lokale specialiteter, legetøj og kunst.